Workinlot

Demir-çelik, insan emeği yoğun, operasyonel maliyetleri yüksek 1.5 trilyon $ büyüklüğünde dev bir pazar.

Yeni çağ ile değişen farklı pazar dinamikleri, operasyonel verimsizlikler, karbon kredi ve karbon sınır uygulaması vb. regülasyonlar, sektörde yenilik fırsatlarının denenmesi için uygun ortamı sağlıyor. 

Yenilik beklentisine cevap verenler sadece sektör şirketleri değil.

Üretimden tüketime kadar değer zincirindeki değişim, camçimento, enerji, otomotiv, madencilik vd. sektörlerini dönüştürme potansiyeline sahip.

Değişimin ve kendi pazarının dışında kalmamak için iş birlikleri önemli. İş birliklerinin oluşabilmesini hızlandıran bir paydaş da startuplar.

Farklı şirketlerin, kalıp dışı çözümler üreten startup'larla geliştirilen iş birliklerini inceledik.

H2 Green Steel Story – the Quest for Earth’s Sustainable Future

H2 Green Steel / Stegra

H2 Green Steel  yeni ismi ile Stegra, yeşil hidrojen kullanımı yoluyla, çelik endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasını hızlandırıyor. 2020’de kurulan startup, çelik üretimi için pahalı yöntemlerle elde edilen yeşil hidrojen kullanıyor.  H2 Green Steel, müşterilerinden çelik için %25 ila %30 daha fazla ücret alıyor. Gelişmiş pazarlarda 2026 – 2030 senelerinde kademeli artacak karbon vergilendirilmesiyle değişen finansal fizibilete içerisinde, H2 Green avantajlı hale geliyor.

Bu fırsatı şimdiden değerlendirmek isteyen Porsche (Porsche plans to use CO2-reduced steel from H2 Green Steel in sports cars from 2026), Scania ( Scania places first green steel order in further step towards decarbonised supply chain)Boden’deki tesisten önalım anlaşmalarını yapıyor. (KIRCHHOFF Automotive and H2 Green Steel in €130 million deal for supply near zero emissions steel)

Boston Metal 

Finansal fizibilitenin de gelişmesiyle Boston Metal gibi startup’lar da sektörde yer edinmeye başladı. Boston Metal MOE, düşük ve orta dereceli demir cevheri tozlarını doğrudan yüksek saflıkta erimiş demire dönüştürerek geniş bir hammadde tedariği sağlıyor. ArcelorMittal ve POSCO gibi büyük çelik şirketleri, Boston Metal'in düşük karbonlu çelik üretim teknolojisini desteklemek için yatırım yaptı.(ArcelorMittal invests $36 million in steel decarbonisation disruptor Boston Metal) Geliştiridiği elektroliz çözümüyle, madencilik sektörünin atıklarından değerli metallerin geri kazanılmasını sağlıyor. Yani, yükümlülükleri kazanımlara çeviriyor.

Electra

2021'de kurulan Electra, düşük dereceli demir cevherlerini yenilenebilir enerji kullanan elektroliz çözümleri ile verimli madencilik yapılabilmesini sağlıyor. ElectraSteel, sıfır karbon emisyonuyla çelik üretimi için büyük çelik üreticileriyle çalışıyor. Elektra, çelik sektörü devi Nucor'un sıfır karbon emisyonlu çelik üretimi yol haritasında stratejik bir partner. Startup'ın yatırımcıları arasında, Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures, Amazon, Temasek ve S2G Ventures bulunuyor. Colorado'da çelik sektörü için pilot üretim yapacağı tesis yatırımları yapıyor. (Electra Launches Pilot Plant to Advance Commercialization of Sustainable Clean Iron Production)

Carbon Clean

Carbon Clean Solutions, karbon yakalama teknolojisi üzerine uzmanlaşmış bir startup. Carbon Clean yakın zamanda Tata Steel ile birlikte günde 5 ton CO2 yakalama kapasitesine sahip Hindistan'ın ilk yüksek fırın karbon yakalama tesisini tasarlayıp devreye aldı. (Carbon Clean provides India's first blast furnace carbon capture plant) Kızak üzerine monte edilmiş modüler ürünüyle, yüksek fırın gazından CO2 yakalıyor ve Tata Steel tesislerinde farklı uygulamalarda kullanılmak üzere hazır hale geliyor. 

GravitHy

2022'de kurulan GravitHy, hidrojen kullanarak yeşil demir ve çelik üretmeye odaklanan bir startup. Henüz erken aşamalarda olmasına rağmen, GravitHy, enerji ve çelik sektöründeki büyük oyuncuların ilgisini çekti. Engie ve EIT InnoEnergy gibi firmalar, düşük karbonlu çelik üretimine geçiş sürecinde GravitHy'yi destekliyor. GravitHy, EIT InnoEnergy, Engie New Ventures, FORVIA, GROUPE IDEC, Plug ve Primetals Technologies'in desteğiyle, Fransa'da 2027'de devreye girmesi planlanan ilk yeşil demir çelik tesisini kurmak için 2,2 milyar Euro yatırım aldı. (GravitHy, the first carbon-free iron and steel production plant)

Sektörde startup'ların getirdiği yenilik, üretim dışında değer zincirinin farklı noktalarını dönüştürmeyi hedefliyor.

Avusturyalı girişim S1Seven , çelik üreticilerinin işlemlerini şeffaf bir tedarik zinciri kaydıyla yürütmeleri için blockchain hizmetleri sağlıyor. Karbon emisyonları, su tüketimi ve diğer endüstri standardı gereklilikler gibi önemli çelik üretim verileri, blockchain'e kaydedildiğinde kalite sertifikaları ve akreditasyonlar için gerekli şeffaflığı yaratıyor. Kurumsal müşterileri arasında BASFThyssenkrupp ve AMAG var.

Hollandalı startup SteelTrace, tedarik zinciri boyunca çelik için takip hizmetleri sağlıyor. Blockchain tabanlı çözümleri, paydaşların tedarik zincirinin her aşamasında test verilerini, dijital imzaları, tanık imzalarını ve kalite sertifikalarını takip etmelerini sağlıyor. Kurumsal müşterileri arasında Total E&P Netherland ve Inox Tech S.p.A

Metaloop 2016 yılında Schrott24 adı altında B2C odaklı kuruldu. 2022 yılında B2B odaklı Metaloop adını alan startup iş modeli inovasyonu alternatifi yaratıyor.  Metaloop , global pazarda kurduğu metal hurda platformuyla, canlı eşleştirme, lojistik destek, ticaret finansmanı ve risk yönetimi hizmetleri içeren geniş bir değer önerisi sunuyor.

Sortera hurda arabalardaki çelikleri ayıran bir çözüm geliştiriyor ve Machina Labs üretim süreçlerini yapay zeka ve robotik çözümleriyle hızlandırıyor. 

Stratejik yatırımlar yapan şirketler startup’larla yeni çözümler üretmeyi veya diğer şirketlerse takipci stratejisiyle üretilen değere finansal yatırımcı olmayı tercih ediyor.

Severstal ve ArcelorMittal gibi sektör şirketleri, yatırım yapacakları startup’ları geliştirmek için, farklı yollar deniyor (Severstal launches Steeltech Accelerator with global venture alliance)  (ArcelorMittal launches XCarb™ Innovation Fund Accelerator Programme for breakthrough climate tech start-ups in India

Önemli bir bulgu da, yenilik çalışmaları sektörel şirketlerle sınırlı kalmadığı. Enerji, otomotiv, madencilik ve teknoloji firmalarının pazarda değer zincirinde kritik noktaları tutmaya başladığını görüyoruz.

Örneklerle sektöründeki değişimin çok yönlü ve çok paydaşlı olduğunu özetlemeye çalıştık. 

Bu paydaşlardan biri de startup'lar. Startup'larla etkileşime geçmek ve iş birliği yapabilmek için farklı yöntemler değerlendirilebilir.

Workinlot şirketlerin dışarıdaki yenilik fırsatlarını tespit etmesine ve teknoloji iş birliklerinin yönetimine yardımcı oluyor.

Tanışmak ve bağlantı kurmak için takvimimiz.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz